C-peptiid

C-peptiid (fP-C-pept)

Põhja-Eesti regionaalhaigla laboratooriumi automaatliini labor
Telefonid: 617 1027; 617 1661

Üldiseloomustus

C-peptiidi sünteesitakse ja sekreteeritakse portaalveeni süsteemi ekvimolaarses koguses insuliiniga, kui proinsuliin konverteeritakse insuliiniks. C-peptiidi sisaldus seerumis korreleerub insuliini sisaldusega veres, välja arvatud rasvunud patsientidel ja pankrease kasvaja korral. C-peptiidi ja insuliini suhe seerumis on aga C-peptiidi kasuks, kuna 50% insuliinist elimineeritakse verest maksas. C-peptiidi poolestusaeg on lühike, ca 30 min. Insuliini-vastaste autoantikehade tõttu peegeldab C-peptiid insuliiniga ravitud diabeetikutel endogeense insuliini sünteesi pankreases usaldusväärsemalt kui insuliini enda tase.

Näidustused

  • Insuliini taseme hindamine juhul, kui on moodustunud eksogeense insuliini vastased antikehad
  • Hüpoglükeemia diferentsiaaldiagnostika
  • Insulinoomi diagnoosimine ja ravi monitoorimine
  • Beeta-rakkude funktsiooni hindamine diabeedi või pankrease eemaldamise korral

Referentsvahemik

0,37-1,47 nmol/L1

Kliiniline tõlgendus

C-pept plasmakontsentratsioon on suurenenud:

  • Insulinoom
  • 2.tüübi diabeet
  • Neerupuudulikkus
  • Rasvumine

C-pept plasmakontsentratsioon on vähenenud:

  • 1.tüübi diabeet
  • Eksogeense insuliini manustamise tulemusel tekkinud hüpoglükeemia
  • Nälgus
  • Addissoni tõbi
  • Pankrease eemaldamine

Proovimaterjal

Veeniveri/plasma

Veeniveri/seerum

Proovianum

Geeliga LH-katsuti (heleroheline kork)

Geeliga CAT katsuti (kollane kork)

Proovimaterjali säilivusaeg, -temperatuur jt transpordi tingimused

Seerum, plasma 20...25 oC 4 tundi

Seerum, plasma 2...8 oC 1 päev

Seerum, plasma -20 oC 1 kuu

Teostamise sagedus

24 h

Mõõtemeetod

Elektrokemiluminestsents immuunanalüüs (ECLIA).

HK kood

66706

Kirjandus

  1. Wallach J. Interpretation of Dignostic Tests. 8th ed. Philadelphia: Lippincott Williams&Wilkins, 2007.
  2. Insert sheet C-peptide 2015-05, V 9.0 English ms_03184897190V9.0 Roche Diagnostics 2015.

 

Koostanud Marge Kütt, laboriarst, laboratooriumi juhataja

26.07.2017

Laboriuuringute valdkond