Tõstame klaasi vett neerude terviseks!

Tõstame neerude terviseks klaasi vett!

08.03.2023

Neerude tervise hoidmiseks saab igaüks lihtsaid tervisetõdesid jälgides palju ära teha, neeruarstid panid kirja kaheksa neerutervist toetavat tegevust.

9. märtsil tähistatakse ülemaailmselt neerupäeva, 2023. aasta neerupäeva teema on "Terved neerud kõigile: valmistume ootamatusteks haavatavate toetamisel." Idee on kantud lähiaastate keerulisest olukorrast eri piirkondades, mil kroonilise neeruhaigusega patsiendid peavad tulema toime oma tervise ja raviga pandeemia, sõja ja looduskatastroofide tingimustes. Neerupäeval pööratakse tähelepanu sellele, kui tähtsad organid on neerud eesmärgiga vähendada neeruhaiguste ja nendega seotud terviseprobleemide esinemissagedust ja mõju kogu maailmas.

Neeruhaigust esineb arvatust palju rohkem
Krooniline neeruhaigus on salakaval haigus ja seda esineb elanikkonna hulgas palju rohkem kui arvatakse. Hinnanguliselt on krooniline neeruhaigus mingis raskusastmes igal kümnendal inimesel. Pärast 40. eluaastat alaneb neerufunktsioon ligikaudu 1 protsent aastas ja juba üle 65 aasta vanustel inimestel esineb kroonilist neeruhaigust palju sagedamini: igal neljandal naisel ja igal viiendal mehel!

Kroonilise neeruhaiguse riskirühma kuuluvad inimesed, kes vastavad jaatavalt vähemalt ühele alljärgnevatest küsimustest.
Kas Sul on kõrge vererõhk?
Kas Sul on suhkurtõbi?
Kas Su perekonnas on olnud neeruhaigusi?
Kas Sa oled ülekaaluline?
Kas Sa suitsetad?
Kas Sa oled üle 50 aasta vana?
Neerude tervise hindamiseks sobib alguses vaid üks uriinianalüüs (albumiin/kreatiniin uriinis) ja üks vereanalüüs (seerumi kreatiniin, millest tuleneb eGFR).

Igaüks saab neerude heaks ette võtta kaheksa tervist toetavat sammu:
Liigu rõõmuga
Söö mitmekesiselt ja tervislikult
Hoia oma veresuhkur normis
Hoia oma vererõhk normis
Joo piisavalt vett
Ära suitseta
Võta ainult neid ravimeid, mida arst on sulle välja kirjutanud
Kontrolli oma neerude tervist

Infoleht: Hoolitse oma neerude eest
Plakat: Hoolitse oma neerude eest