Regionaalhaigla traumakeskus

Põhja-Euroopa traumakeskustes on läbivate kõhuvigastuste käsitlus kõrgel tasemel

07.09.2021

Rahvusvahelise mitmekeskuselise uuringu tulemusel on ilmunud ingliskeelne artikkel "Selective non-operative management of penetrating abdominal injuries at Northern European trauma centers: the NordiPen Study". Kõnesolevas artiklis vaadeldakse kõhupiirkonna noa- ja laskevigastuste käsitluse tulemeid ja standardeid. Uuring näitab, et Põhja-Euroopa traumakeskused (sealhulgas ka Regionaalhaigla) on läbivate kõhuvigastuste selektiivsel mitte-operatiivsel käsitlemisel kõrgel tasemel. Uuringut juhtisid Regionaalhaigla arstid – juhtivad uurijad olid dr Sten Saar erakorralise kirurgia keskusest ja prof Peep Talving juhatusest.

Käesolev uuring kaasas patsiente Oslo Ülikooli haiglast, Helsingi Ülikooli haiglast ja Põhja-Eesti Regionaalhaiglast. Retrospektiivselt kaasati kõik kõhu piirkonna noa- või laskevigastusega patsiendid, kelle mediaanvanus oli 38 eluaastat. Uurimistöö näitas, et selektiivset mitte-operatiivset käsitlust rakendati 46%-l patsientidest 95% edukusega. Ükski patsientidest, kellele rakendati mitte-operatiivset käsitlust, ei surnud. Laparotoomia grupil oli oluliselt kõrgem haiglasviibimise aeg ja tüsistuste hulk. Üldsuremus oli 5%. Tulemused on võrreldavad maailma suurimate traumakeskustega. 

Eelnevalt pole Põhja-Euroopa regioonist antud teemal nii suuremahulist uuringut publitseeritud. 

Viimaste aastate jooksul on erakorralise kirurgia keskuse juhtimisel ilmunud mitu mitmekeskuselist traumakirurgia alast artiklit, mis näitab kõrget taset ja hinnangut teiste traumakeskuste poolt (1. Saar et al. Severe blunt trauma in Finland and Estonia: comparison of two regional trauma repositories. Eur J Trauma Emerg Surg. 2020; 2. Saar et al. A contemporary prospective review of 205 consecutive patients with penetrating colon injuries. Injury. 2021; 3. Saar et al. Selective non-operative management of penetrating abdominal injuries at Northern European trauma centers: the NordiPen study. Eur J Trauma Emerg Surg. 2021).

Antud artikli autorid on Sten Saar, Joakim Jorgensen, Aurora N Lemma, Christine Gaarder, Pal A Naess, Ari Leppäniemi, Ville Sallinen, Riinu Pius, Arvo Reinsoo, Jaak Lepp ja Peep Talving.

Artikliga saate lähemalt tutvuda siin: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34309723/