prangli.jpg

Pranglile kiirabipunkti rajamist tunnustati Tervisetegu 2020 tiitliga

17.11.2020

Terviseameti, Eesti Haigekassa ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla koostöös aprillis Prangli saarel esmase abi brigaadi käivitamist tunnustati Harjumaa Aasta Tegijate konkursil Tervisetegu 2020 tiitliga.

Regionaalhaigla reanimobiiliosakonna juhataja dr Andrus Remmelgase sõnul on tänase päeva seisuga alates Prangli saare brigaadi tööle rakendamisest 1. aprillil olnud 42 kutset. “Seitse patsienti on suunatud edasiseks raviks mandrile kas praami, kaatri või ühel korral ka helikopteriga. Ülejäänutele on antud meditsiiniabi kohapeal. Brigaadi tegevust juhendab Regionaalhaigla telemeditsiini arst,” selgitas dr Remmelgas. Alates 2011. aastast on tegutsemas samasugused brigaadid Kihnus, Ruhnus ja Vormsil.

Prangli saare kiirabi tugipunkt on ülioluline nii Prangli saare, Viimsi valla, Harjumaa kui kogu Eesti riigi suhtes. Tänu saare kiirabile suudetakse palju juhtumeid lahendada saarel kohapeal. Kiirabi tugipunkti loomise eesmärk saarele ei olnud saada sellest rahalist kokkuhoidu, vaid väikesaarel elavate inimeste meditsiinilise turvalisuse tagamine. „On olnud mitmeid kutseid, kus just brigaadi olemasolu saarel on taganud patsientidele kiirema esmaabi ja läbi selle ka hilisema parema ravitulemuse,“ ütles dr Remmelgas.

Prangli saarel on väga kaasaegne kiirabi varustus. Saarel on kiirabi auto, tuleval aastal lisandub veel üks kiirabiauto. Olemas on samaväärne varustus, mis mandri kiirabi brigaadidel. Kõige selle eest on hoolitsenud Regionaalhaigla kiirabikeskus, kelle abiga loodi saarele ka viis uut töökohta. “Kõige olulisem on, et oleme leidnud saarelt tublid, entusiastlikud inimesed, kes läbisid vastava väljaõppe ja teevad oma tööd südamega,” lisas dr Andrus Remmelgas.

Harjumaa Tervisetegu tiitli eesmärk on tõsta Harjumaal esile edukat vaimset ja füüsilist tervist toetavat tegevust, ettevõtmist, ehitist, ruumi või rajatist, tänu millele on kogukonnas paranenud või loodud soodsad tingimused terviseteadlikkuse tõusuks, riskikäitumise vähendamiseks ja tervisekäitumise parendamiseks.

Tiitel antakse üle Harjumaa tunnustussündmusel, mis toimub 26. novembril Anija mõisas.

Teiste kandidaatidega saab tutvuda siin.