Corona-Virus-And-How-to-protect-yourself.jpg

Regionaalhaigla palub COVID-19 riskipiirkonnast saabunud haigustunnustega inimestel EMO-sse mitte tulla

06.03.2020

Erakorralise meditsiini osakonda (EMO) ei tohiks pöörduda COVID-19 ehk koroonaviiruse piirkonnast tulnud inimesed, kellel ilmnevad haigusele iseloomulikud tunnused (köha, nohu, palavik). Kõigepealt tuleb telefoni teel nõu pidada oma perearstiga, helistada perearsti nõuandeliinile 1220 või hädaabinumbril 112. Samuti palume tungivalt kergemate viirushaiguste tunnustega EMO-sse mitte pöörduda.

"Kui olete hiljuti naasnud koroonaviiruse riskipiirkondadest ja teil ilmnevad haigustunnused nagu köha, nohu, palavik, siis palume mitte tulla EMO-sse, pidage kõigepealt telefoni teel nõu oma perearstiga, helistage perearsti nõuandeliinile 1220 või hädaabinumbril 112, sealt saate edasised käitumisjuhised. Vajadusel viiakse patsient kiirabiga haiglasse, Tallinnas võtab haiglaravi vajavad patsiendid vastu Lääne-Tallinna Keskhaigla. Erakorralise meditsiini osakonda pöördudes võib viirus edasi levida," rõhutas Regionaalhaigla ülemarst-juhatuse liige prof Peep Talving ning lisas: "Arvestades puhkuseperioode ning COVID-19 levikut maailmas tervikuna, palume tõsiselt kaaluda puhkusereiside ära jätmist kõikidesse riskipiirkondadesse."

Riskipiirkonnad 12.03 seisuga on Hiina Rahvavabariik, Itaalia, Iraan, Lõuna-Korea, Saksamaa, Prantsusmaa, Tirooli suusakuurordid Austrias, Hispaania, Jaapan, Singapur (vaata täpsemat riskipiirkondade infot Terviseameti kodulehelt www.terviseamet.ee).

Kergemate viirushaiguste sümptomitega palume tungivalt EMO-sse mitte tulla

"Eestis on levimas erinevad hooajalised viirused, palume tungivalt kergemate viirushaiguste sümptomitega pöörduda perearsti poole või konsulteerida perearsti nõuandetelefonil 1220 ning mitte EMO-sse pöörduda," ütles erakorralise meditsiini osakonna juhataja dr Kristiina Põld ning lisas: "Kuna EMO-s on tõsiste haigusseisunditega inimesi väga palju, siis venivad ooteajad kergemate haigustunnustega inimeste jaoks väga pikaks ja inimese jaoks on ebamõistlik koridoris nii pikalt oodata."