Aleksei_Gaidajenko.jpg

Õendusvaldkonna tipptegijad arutavad valdkonna arengute üle Tallinnas toimuval rahvusvahelisel konverentsil

06.11.2019

6.-7. novembril toimub Tallinnas juba kolmas rahvusvaheline õendusalane konverents, mis seekord kannab nime “5 Tärni Õendus”. Konverents toimub Eesti Rahvusraamatukogus Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli ning Põhja-Eesti Regionaalhaigla koostöös. Konverentsile oodatakse üle 300 osalise kuuest riigist.

Kahel konverentsipäeval käsitletakse õenduse tänapäevaseid väljakutseid ja arutatakse rahvusvahelisel tasemel tulevikku suunatud vajaduste ning võimaluste üle. Konverents on jaotatud viite blokki, mis annavad ülevaate standarditud õenduskeele rakendamisest, e-tervisest ja uutest lahendustest õdede õppes, tervise infotehnoloogia tulevikusuundadest, nüüdisaegse kvaliteedi mudeli põhimõtetest õendusabis ja sellest, kuidas näeb ja tajub patsient oma terviseteekonda.

Konverentsil on kohal oma ala absoluutsed tipptegijad nii meilt kui mujalt. Võtmeesinejateks on Therese Connell Meehan ja Amanda Bates Iirimaalt, Paul Van Aken ja Danny Van Heusden Hollandist, Marita Ritmala-Castrén Soomest ja professor Dickon Weir-Hughes Suurbritanniast. Konverentsil teeb ettekande ka sotsiaalminister Tanel Kiik, kes annab osalejatele ülevaate õenduse arengutest ministri pilgu läbi.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla õendusdirektor ja Eesti Õendusjuhtide Ühingu juhatuse liige Aleksei Gaidajenko rõõmustab, et Eesti õendust tuntakse ja hinnatakse rahvusvahelisel tasemel kõrgelt.  „Selleks, et püsida kutseala eestvedaja ja arendajana, tuleb seada endale konkreetsed eesmärgid ja tegutseda sihipäraselt ja meeskondlikult,“ ütles Gaidajenko ja lisas: „Selge see, et õdede roll nüüdisaegses tervishoius on muutunud drastiliselt ja nõuab investeeringuid. Seda mitte ainult kutsealasiseselt, vaid vajame ka riigipoolset mõistmist ja toetust. Meie laual on täna mitu suurt projekti, mida tuleks toetada ja arendada üleriigiliselt. Soovin, et tulevikus muutuks meie konverents “5 Tärni Õendus” Eesti õenduse kvaliteedimärgiks. Isiklikult ootan põnevusega kõiki ettekanded, kuid eriline huvi on mul MAGNET kvaliteedimudeli vastu.”

Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õenduse õppetooli juhataja ja 3N Eesti töörühma juht Kristi Puusepp: “Konverents on hea võimalus tuua kokku õenduse tipptegijad: eestvedajad, praktikud ja õppejõud Eestist ning välismaalt, et koos arutada teemadel, mis on aktuaalsed täna ja mis aitavad olla valmis muutusteks, mida pakuvad tänapäevased võimalused, eelkõige tehnoloogia. Siin on suured väljakutsed kõrgkoolidele, mida ja kuidas õpetada, et patsiendid oleksid rohkem kaasatud oma terviseteekonnal ja, kuidas tagada patsiendiohutus selle kõrgemal tasemel. Loodame, et konverentsiga saame ühiselt astuda ka lähemale kaks aastat tagasi seatud eesmärgile, et Eesti on aastaks 2025 riikide seas, kes õendusabis kasutab patsiendi vajaduste, õendustulemuste ja -sekkumiste terviksüsteemi “3N”. Oleme selle süsteemi rakendamisega poolel teel ja vajame lõplahendusteks riiklikke otsuseid.”

Konverentside töökeeled on eesti ja inglise keel, mõlemas keeles on olemas sünkroontõlge.