Allikas www.ph.ee

5 aastat kodulähedast vähiravi Pärnu Haigla ja Regionaalhaigla koostöös

04.10.2019

Juba 5 aastat on Pärnu haigla pakkunud Pärnu piirkonna vähihaigetele kodulähedast keemiaravi koostöös Põhja-Eesti Regionaalhaigla onkoloogia ja hematoloogiakliiniku keemiaravi keskusega.  Koostööd ambulatoorse keemiaravi läbiviimisel Pärnu Haiglas alustati 2014. a oktoobris, millest sellel aastal täitub 5 aastat.  Regionaalhaigla ravitöö direktori dr Helis Pokkeri sõnul on kahe haigla koostöö olnud tulemuslik. Koostööd kodulähedase vähiravi alustamiseks ollakse arendamas ka Ida-Virus.

Pärnu haigla ravijuht dr Veiko Vahula sõnul on Pärnu Haigla koostöö Regionaalhaigla onkoloogidega mitmes mõttes eriline. „Tegemist on meie jaoks täiesti uue eriala toomisega keskhaigla baasile, mis ei ole lihtsalt kahe onkoloogi regulaarsed visiidid Pärnu Haiglasse, vaid see on nõudnud olulisi arendusi nii haigla infrastruktuuris, meditsiinitehnoloogias, apteegis kui ka töötajate oskustes.“

Regionaalhaigla tohtrid dr Rooneem ja dr Pokker teevad Pärnus regulaarselt ambulatoorseid keemiaravi vastuvõtte alates 2014. aasta oktoobrist. Igal aastal viiakse Pärnus läbi umbes 750 ravikuuri, lisaks toimuvad Pärnus tablettravi saavate patsientide visiidid ravi läbiviimiseks ja korrigeerimiseks. See on suurepärane näide patsiendikesksest vähiraviteekonnast ka väljaspool Tartut ja Tallinnat, kus asuvad Eesti kaks vähikeskust – Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Tartu Ülikooli Kliinikum.

Keemiaravi viimine kodule lähemale saab toimuda vähikeskuse võrgustiktegevusena Eestis asuvate teiste haiglatega, et tagada kogu onkoloogilise ravi õigeaegne kättesaadavus ning vähikeskuses töötavate arstide teadmised ning kogemus oleksid kasutatavad ka kõige keerulistemas haigusjuhtudes. Onkoloogia on meekonnatöö – vähihaiguse diagnoosimisele järgneb raviplaani koostamine konsiiliumis paikmepõhise onkokirurgi, kiiritusravi ja keemiaravi arsti osavõtul. Kõikides konsiiliumites on ka radioloog ning vajadusel kaasatakse ka teiste erialade arste.

Kõikide Pärnus ravi saavate patsientide raviplaanid koostatakse Regionaalhaigla multimodaalsetes konsiiliumites. Lisaks konsulteerivad vajadusel Regionaalhaigla onkoloogid ja hematoloogid Pärnus Haiglas ravil olevaid patsiente, kellel kahtlus kasvajale või verehaigusele. See kiirendab oluliselt patsiendi jõudmist diagnoosini ning ravi alustamist.

Regionaalhaigla valveonkoloogi telefonikonsultatsioon on ööpäevaringselt ka Pärnu kolleegide käsutuses. Pärnu Haigla apteek ja lahustuskeskus teevad tihedat koostööd Regionaalhaigla proviisorite ja farmatseutidega. Samuti toimuvad Pärnu päevaravi õdede koolitused ja väljaõpped Regionaalhaigla keemiaravi päevaravi osakonnas.

Regionaalhaigla ravijuht dr Helis Pokkeri sõnul on kahe haigla koostöö olnud igati tulemuslik. Dr Pokker  lisab: „Mõtleme Regionaalhaiglas ka Ida-Virumaa haigete peale, kes peavad praegu sõitma raviks Tallinnasse. Oleme arendamas koostööd Tartu Ülikooli Kliinikumi ja Ida-Viru Keskhaiglaga, et alustada ambulatoorse keemiaraviga Ida-Virus“.

Reedel 4. oktoobril toimub Pärnu Haiglas ka seminar, kus onkokardioloogiast räägib dr Riina Vettus, palliatiivsest ravist dr Pille Sillaste ja süsteemravi patsientide nõustamisest õde- nõustaja Liina Tomberg Regionaalhaiglast.