57909030_2122386234482740_3783137933121290240_o.jpg

Teenusedisaini projekt saab tuule tiibadesse disainisprindiga

22.04.2019

22. aprillil algab Põhja-Eesti Regionaalhaiglas viis päeva kestev disainisprint, mille eesmärgiks on pakkuda veelgi patsiendikesksemaid tervishoiuteenused.

Haigla fuajees, suure saali poolse osa eraldatud alal tegelevad tudengid intensiivselt prototüüpide loomisega. Teemavaldkonnad, millega tudengid tegelevad on: päevakirurgia patsient, insuldiga patsient, EMO patsient, eriarsti visiiti ootav patsient ning surmaeelses staadiumis patsient. Nädala jooksul käivad tudengid grupiti ka erinevates osakondades ning intervjueerivad nii töötajaid kui ka patsiente.

Disainisprindil osalevad Eesti, Soome ja Rootsi ülikoolide disaini-, tehnoloogia- ja tervishoiuvaldkondade magistrandid. Neid juhendavad Eesti Kunstiakadeemia ja TalTechi ühisõppekava Disaini ja tehnoloogia tulevikud õppejõud Ruth-Helene Melioranski ja Ionel Lehari, Eesti Kunstiakadeemia tootedisaini osakonna juhataja, teenusedisainer Maarja Mõtus, Lapimaa ülikooli doktorant Mira Alhonsuo ja Haigekassa innovatsioonijuht Kitty Kubo. Samuti toetavad tiimide tööd Regionaalhaigla kliinilised spetsialistid. Ideede arendustele aitavad kaasa Regionaalhaigla kvaliteediteenistuse inimesed ning Riigikantselei Innovatsioonirühma teenusedisainer Daniel Kotsjuba.

Disainisprindi eesmärgiks on tuua avaliku sektori organisatsioonini disainijuhtimise põhimõtted - õppida koosloome meetodil tervishoiuvaldkonna avalikke teenuseid arendama ja leida kõige patsiendikesksemad lahendused Põhja-Eesti Regionaalhaiglale kui väljakutsete omanikule.

Regionaalhaigla juhatuse liikme Terje Peetso kinnitusel on eduka ravi eelduseks patsiendikeskne lähenemine, kuna just patsiendid teavad endast, oma haigusest ja elukvaliteedist rohkem kui keegi teine. “Mul on väga hea meel, et meie haigla osaleb selles projektis, mis toob patsiendid, teenusedisainerid ja haiglad ühise laua taha, et leida senistest lihtsamaid, turvalisemaid ja kasutajasõbralikumaid teenuseid ja lahendusi,” sõnas Peetso. Ta lisas, et loominguline koostöö annab võimaluse näha asju teise nurga alt ning leida keerulistele probleemidele sageli lihtsaid lahendusi, mille peale muidu ei tuleks. 

Eesti Kunstiakadeemia tootedisaini osakonna juhataja Maarja Mõtuse sõnul aitavad disainerid luua haiglatel teenuseid, mis arvestavad rohkem patsientide ja töötajate vajadustega.
"Näiteks Eestis on väga heal tasemel insuldiravi, kuid pärast ravi jääb patsient süsteemi ekslema – ei jõuta perearsti jälgimisele, ei teata kõiki taastusravi võimalusi, näiteks kodufüsioteraapia teenust ei kasutata. Teenusedisaini sprindi raames otsib üks tudengite tiim lahedusi, kuidas haige ja tema lähedase vaatest teekond paremini korraldada."

Disainisprindi vältel väljapakutud ideedest loodud prototüüpe, millest hiljem võimalusel saavad ka valmis teenused kantakse ette reedel, 26. aprillil algusega kell 10.45 samuti haigla suures saalis. Esitlused toimuvad inglise keeles ja teretulnud on igasugune tagasiside nii klinitsistidelt kui ka tugiteenuste inimestelt.

Disainisprint on kaasrahastatud valdkondade vahelist koostööd arendava Põhjamaade ministrite nõukogu programmi Nordplus Horizontal NPHZ-2018/10108 Co-Desgining Healthcare ja Euroopa Regionaalarengu Fondi EKA LOOVKÄRG – Eesti visuaal- ja ruumikultuuri õppe- ja teaduskeskus (Sisutegevuste projekt) 2014-2020.4.01.16-0045 vahenditest.