varud.jpg

Regionaalhaigla verekeskus toob osa verevarudest Saaremaale

09.08.2018

Sellest nädalast asub Kuressaare Haiglas Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse välisladu, kus verekeskus hoiab verevarusid Saaremaa patsientidele. Välislaos on varu kõikide veregruppide doonoriverest ning seda uuendatakse regulaarselt. 

„Verekeskuse välislao loomine Saaremaal suurendab oluliselt kindlustunnet, et vajalikud vereülekanded saavad tehtud viivituseta, ei pea ootama veredooside saabumist mandrilt. Samas doonoriveri, mida saarel parasjagu ei vajata, tuuakse Tallinnasse tagasi ning saab üle kantud teistes haiglates. See on doonorivere kui väga hinnalise ressursi optimaalseim kasutus,“ selgitab verekeskuse juhataja dr Riin Kullaste. Ta lisab: „Saaremaal on väga aktiivsed veredoonorid ning pea igakuiselt toimuvad verekogumise väljasõidud annavad verekeskuse varudele tublit täiendust. Meil on väga hea meel, et saame omalt poolt midagi vastu anda Saaremaa inimeste turvalisuse suurendamiseks.“ 

Kuressaare Haiglas kasutati patsientide raviks mullu üle 1000 veredoosi ning ka sellel aastal on vereülekandeks kasutatud juba üle 500 doosi. 
Sarnane teenus on 2016. aasta sügisest sisse seatud ka naabersaarel Hiiumaal ja on ennast igati õigustanud.