Eesti võeti vastu Põhjamaade Hemofiilia Nõukoja liikmeks

Eesti võeti vastu Põhjamaade Hemofiilia Nõukoja liikmeks

03.10.2017

Eesti on alates septembrist ametlikult Põhjamaade Hemofiilia Nõukoja (Nordic Hemophilia Council) liige, Eestit esindavad nõukojas Regionaalhaigla hematoloogid dr. Edward Laane ja dr Ines Vaide. 
Eeltöö Põhjamaade Hemofiilia Nõukojaga liitumiseks kestis 2 aastat ja toimus Maailma Hemofiiliaföderatsiooni kaksikkeskuse Tallinn-Helsingi raames. Kaksikkeskuse projekti juhivad dr. Edward Laane ja prof. Riitta Lassila Helsingi Ülikooli Keskhaiglast.

"Mul on hea meel tõdeda, et meie aastatepikkune töö on lõpuks vilja kandunud. Meie liikmelisus sai teoks ainult tänu kaksikkeskuse meeskonna, eelkõige dr Ines Vaide suurele tööle ning meie koostööpartneri Helsingi Ülikoolihaigla hemofiiliakeskuse arstide prof Riitta Lassila, dr Anna-Elina Armstrongi  ja Põhjamaade Hemofiilia nõukoja esinaise dr Fariba Baghaei tugevale toetusele," ütles dr Edward Laane.

Põhjamaade Hemofiilia Nõukogu koondab Põhjamaade – Rootsi, Taani, Norra, Islandi ja Soome hemostaasi tipp-spetsialiste. Eesti on esimene riik, kes võeti vastu  väljastpoolt traditsioonilisi põhjamaid. Meie liikmelisus avardab meie jaoks hemofiilia  alast koostöövõrgustikku Euroopas. Järgmisel aastal oodatakse uut Põhjamaade Hemofiilia ravijuhist ja  Eesti soovib osaleda põhjamaade akadeemilistes ning kliinilistes uuringutes. Hetkel on planeerimise faasis inhibiitoritega patsientide retrospektiivne uuring. "Usume, et meie tegevus Põhjamaade Hemofiilia Nõukojas parandab ka Regionaalhaigla patsientide ravi, käsitlust ning lõppkokkuvõttes kõigi hemofiiliahaigete elukvaliteeti," lisas dr Laane.

Fotol: dr. Ines Vaide ja dr. Edward Laane koos Põhjamaade Hemofiilia Nõukoja esinaise dr. Fariba Baghaeiga Sahlgrenska Ülikoolihaiglast.