Peep_Talving_-_toodeldud.jpg

Intensiivravikohad Põhja regioonis on täis

26.04.2021

Regionaalhaigla meedikud on mures vastutustundetu käitumise kasvu üle, mis tuleneb nakkusfooni langusega kaasnevast kergendustundest. Kuigi haiglas üldvoodikohtadel ravitavate COVID-patsientide arv kahaneb, on intensiivravikohad Põhja regioonis täiesti kriitilises olukorras ja epideemia jätkumise risk pole kaugeltki möödas. Meedikud tuletavad meelde, et välisreisid on riskide võtmine ja kui sellised otsused tehakse, siis reisilt naastes on kindlasti vaja püsida isolatsioonis ja jälgida oma tervist.

 "Regionaalhaigla COVID-intensiivravikohad on 100% täis, üks koht on Ida-Tallinna Keskhaiglas, Pärnu Haigla võimekus on piiratud personali puuduse tõttu," ütles Põhja meditsiinistaabi juht, Regionaalhaigla juhatuse liige-ülemarst prof Peep Talving. Tema sõnul on Regionaalhaiglas aasta jooksul intensiivravil olnud 174 COVID-patsiendi keskmine ravikestus olnud 15 päeva, pikim raviperiood intensiivravis oli 62 päeva. "Noorim praegu intensiivravil olevatest COVID-patsientidest on 29-aastane, noorim surnud patsient oli 37-aastane," sõnas prof Talving ja lisas: "40% COVID-intensiivravi ravijuhtudest päädib surmlõpmega ja üle 60 aastaste seas on suremus veel kõrgem – surevad pooled intensiivravile jõudnutest." 

Prof Talving kutsub kõiki üles jätkuvale ettevaatlikkusele: oluline on vaktsineerida esimesel võimalusel, endiselt hoida distantsi ja kätehügieeni ning kasutada maske.  

Meedikud on mures koolivaheaja reisidega kaasneva lisariski tõttu, seda eriti uute raskema haiguskuluga ja nakkavamate viirusmutatsioonide võimaliku leviku osas. "Kui tulite reisilt, püsige palun isolatsioonis vähemalt 10 päeva ja tehke enne suhtlusringi naasmist kindlasti COVID-test," paneb prof Talving kõigile südamele.

"Kui praeguses langevas nakkusfoonis kaotame tähelepanelikkuse liig vara, on uue, kolmanda laine risk suur. See omakorda tähendab, et niigi ületöötanud meedikud ei saa naasta tavatöö juurde ega puhata – võime nii sattuda kogu suveks maadlema raskete intensiivravipatsientide hulkadega. Kokkuvõttes paneme nii kogu rahvatervise suure riski alla," oli prof Talving murelik.