tunnuspilt.JPG

Regionaalhaigla uue psühhiaatriakliiniku rajamist rahastatakse Euroopa Nõukogu Arengupanga laenuga

04.01.2021

Euroopa Nõukogu Arengupank ja Eesti üks suurimaid haiglaid, Põhja-Eesti Regionaalhaigla sõlmisid 25 miljoni euro suuruses laenulepingu, millega rahastatakse kaasaegse psühhiaatriakliiniku rajamist Mustamäe meditsiinilinnakusse.

Seewaldi mõisas paiknevad olemasolevad psühhiaatriakliiniku ravihooned on enam kui 100 aastat vanad ja asetsevad 21 eraldi hoones, väljaspool Mustamäe meditsiinilinnakut. Sellegipoolest on see Eesti suurim psühhiaatrilist abi osutav meditsiiniasutus, mis moodustab patsientide arvu järgi pea 40% kogu psühhiaatrilisest abist.

Uus kliinik pakub integreeritud ambulatoorset, statsionaarset ja päevaravi, järgides Euroopa kõrgeimaid standardeid. See peab silmas meditsiinitöötajate ja patsientide vajadusi turvalisuse ja privaatsuse tagamiseks. Paiknemine Mustamäe meditsiinilinnakus võimaldab kasutada meditsiiniteenuseid, mida pakuvad teised Regionaalhaigla kliinikud. Uued rajatised ehitatakse pidades silmas energiatõhusust ning kuluefektiivsust.

"Uued hooned saavad oluliseks osaks Mustamäe meditsiinilinnakust, võimaldades meil teha seda, milles oleme parimad – pakkuda patsientidele kõrgetasemelist tervishoiuteenust," ütles Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu. "Praegusel keerukal perioodil on eriti suur rõõm teatada, et uute hoonete ehitus saab alguse," lisas Peedu, selgitades, et haigla on tulevikku vaadates optimistlik, teades, et nii meditsiinipersonali kui inseneride raske töö saab olema tulemuslik.

Rajatavast kliinikust saavad abi 3200 statsionaarset ja 85 000 ambulatoorset patsienti aastas. Lisaks parandab uus tipptasemel kliinik oluliselt töötajate töötingimusi ning pakub seeläbi konkurentsivõimelise töökeskkonna erialaseks karjääriks Eestis.

Euroopa Nõukogu Arengupanga president Rolf Wenzeli sõnul on kvaliteetne ja kaasav tervishoid jätkusuutliku arengu ja sotsiaalse ühtekuuluvuse jaoks ülioluline ning see on Arengupanga prioriteetne rahastamisvaldkond. "Seetõttu on meil hea meel, et saame Põhja-Eesti Regionaalhaiglat selle arenguplaanides toetada," lisas Wenzel.

Uue kliiniku projekteerimine on lõpule jõudmas ja ehitustööd algavad 2021. aastal. Valmimistähtaeg on määratud 2023. aasta augustiks. Lisaks Euroopa Nõukogu Arengupangale finantseerivad kliiniku rajamist ka Euroopa Liidu struktuurifondid ja Euroopa Investeerimispank.