Vassili Novak.jpg

EMO koormus on järsult tõusnud ja COVID-19 nakkusoht püsib

09.06.2020

Suvehooaja algusega on Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonna (EMO) koormus järsult tõusnud. Pöördujate seas on ka COVID-19 nakkusohtlikke patsiente. Ooteajad on tavapärasest pikemad ja palume patsientidelt mõistvat suhtumist.

Viimase ööpäeva jooksul on Regionaalhaigla EMOsse saabunud 257 patsienti, nendest 80 on toodud kiirabiga. Erakorralise meditsiini keskuse juhataja dr Vassili Novaki sõnul saabub tunnis kohati 6-7 kiirabi. „Suvehooaja algul traumade arv traditsiooniliselt kasvab ja seega suureneb järsult vältimatu abi koormus,“ ütles dr Novak ja lisas: „Samal ajal satub EMOsse endiselt ka COVID+ patsiente ja meil tuleb tagada nakkusohtu vältides paralleelselt COVID-positiivsete ja COVID-negatiivsete patsientide abistamine. See mõjutab ka töökorraldust ja kiirust.“

Dr Novaki sõnul oli näiteks eelmise ööpäeva EMOsse isetulijate seas 48 patsienti, kes vajasid vaid üldarsti läbivaatust. „Selliste muredega on oma perearsti külastus õigem, eriti COVID-nakatumise jätkuva riski foonil, millele trend praegu viitab,“ märkis dr Novak.

EMOs saavad raskes seisundis patsiendid abi eelisjärjekorras, eluohtliku seisundi puhul viivitamatult. Kergema murega patsientide ooteaeg on suurema EMO koormuse korral tavapärasest pikem. Dr Novak paneb inimestele südamele, et kergema terviserikke korral tuleks esmalt broneerida aeg oma perearstile. „Kui pereõde siiski soovitab pöörduda EMOsse, paluge elektroonset EMOsse suunamist,“ ütles dr Novak.

Soovitused, millal pöörduda perearsti poole, millal EMOsse, leiab siit.

Viivitamatut abi vajavad haigusseisundid

Kindlasti otsige abi kui teil on tekkinud tugev, ängistav rinnakutagune valu, südamerütmihäired, tugev hingeldus, teadvuskaotushoog, verejooksud, jäsemete halvatus, kõnehäire, üle 3 päeva kestnud kõrge (üle 38,5) temperatuur, äge kõhuvalu. Vigastuste puhul luumurrud, haavad, põletused jm ohtlikud seisundid. Kokkuvõtlikult, EMOsse pöördumine on põhjendatud ägeda haigestumise või vigastuse korral, mille puhul ravi viibimine võib seada ohtu patsiendi elu või põhjustada püsivat tervisekahjustust.

Kuigi haigestunud pereliige vajab toetust, ei tasuks tulla EMOsse terve perega. Arukas oleks koju jätta lapsed, kuna erakorralise meditsiini osakonna ootesaalides võib viibida viirusinfektsioonidega patsiente, kes on potentsiaalseks nakkusallikaks kõikidele seal viibijatele.

Vaata ka infolehte: Milliste terviseprobleemidega tuleks pöörduda perearsti vastuvõtule ja millistega erakorralise meditsiini osakonda