91593771_2664198583688947_4986162683662303232_n.jpg

Koroonaepideemia perioodil kehtivad kiirabitöös täiendatud juhised

31.03.2020

COVID-19 epideemia perioodil on Regionaalhaigla kiirabipatsientide käsitlemiseks sätestatud uued juhised. Patsiendiga, kel on COVID-19 haiguse kahtlus, kohtub esmalt vaid täielikus kaitsevarustuses kiirabi brigaadijuht. Pärast iga COVID-19 haige transporti läbib kiirabiauto korraliku puhastuse.

Regionaalhaigla kiirabikeskus on epideemia perioodiks komplekteerinud lisaks tavabrigaadidele kaks spetsialiseeritud brigaadi, mis teostavad COVID-19 patsientide haiglate vahelist transporti Põhja-Eestis. Kriitilises seisundis patsiente transpordib reanimobiilibrigaad, mis kasutab vajadusel ka lennusalga helikopterit.

Kiirabibrigaadi isikukaitsevahendite hulka kuuluvad kaks paari kaitsekindaid, kombinesoon, FFP3 näomask ja silmakaitse. Nakkusohtlikusse keskkonda siseneb esmalt täielikus kaitsevarustuses brigaadijuht, pärast olukorra hindamist vajadusel ka teised brigaadiliikmed. "Seda selleks, et hoida isikukaitsevahendeid kokku. Kui brigaadijuht saab väljakutsel ise hakkama, jäävad nii kaks kaitsevarustuse komplekti alles," selgitas Regionaalhaigla reanimobiiliosakonna juhataja dr Andrus Remmelgas.

Isikukaitsevahendite kasutusele võtmise kõrval on oluline ka nende korrektne eemaldamine pärast kiirabikutse lõpetamist. "See nõuab suurt tähelepanelikkust ja on palju aeganõudvam tegevus kui algne riietumine, sest kõikide isikukaitsevahendite välipinnad on potentsiaalselt nakkusohtlikud ja nendega peab kontakti vältima," ütles dr Andrus Remmelgas.

Kui haige vajab transporti haiglasse, läbib pärast kutse lõpetamist korraliku puhastuse ka kiirabiauto – salong ja kabiin, sh saastunud varustus, käiakse laest põrandani puhastusvahendiga üle. "Nii väldime nakkuse levimist järgmisele transporditavale patsiendile," selgitas dr Remmelgas.