verekeskus.png

Sajad patsiendid Eesti haiglates vajavad tervete doonorite abi

15.03.2020

Ka eriolukorra ajal vajavad patsiendid tervete doonorite abi. Regionaalhaigla Verekeskus varustab doonorverega 14 erinevat haiglat Eestis, kus tehakse sadu vereülekandeid päevas. Vereülekandeid vajavad erakorralised patsiendid operatsioonidel ja sünnitajad ning vähktõve, maksahaiguste, verejooksude, raskete traumade, aneemia, leukeemia, põletuste ja paljude teiste haigustega patsiendid nende hulgas paljud haiged lapsed.

Verekeskus ootab verd andma kõiki terveid doonoreid, kes ei ole olnud lähikokkupuutes koroonaviirusega nakatunud inimestega.

„Iga vereloovutus aitab päästa kellegi elu. Seepärast on äärmiselt oluline, et veredoonorid jätkaksid ka Eestis kehtestatud eriolukorra tingimustes vere loovutamist,“ ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. „Doonorverd vajavad Eesti haiglates iga päev sajad patsiendid, kelle elu sõltub doonorvere olemasolust.“

  „Jätkame vere kogumist ka väljaspool Verekeskust erinevates maakondades, kuid COVID-19 leviku tõttu oleme jätnud ära väljasõidud Saaremaale. Vastavalt eriolukorra juhi peaminister Jüri Ratase suunisele on doonoritelt vere kogumiseks korraldatavad avalikud üritused lubatud,“ selgitas Regionaalhaigla verekeskuse juhataja Ave Lellep. „Vereloovutamine on doonorile ohutu. Haigestumisohu ja puhangute tekke vältimiseks järgib verekeskuse personal Terviseameti juhtnööre, rakendab haiguse ohjamise meetmeid ja peab kinni Regionaalhaigla töötajatele kehtestatud juhistest. Ühtaegu palume, et koroonaviiruse riskipiirkonnas käinud või COVID-19 põdeva haigega kokku puutunud doonorid püsivad karantiinis ega osale doonoripäevadel. Me ootame verd loovutama kõiki terveid doonoreid.“

Verekeskus ootab doonoreid Tallinnas aadressil Ädala tänav 2 esmaspäeval ja reedel kella 8-16 ning teisipäevast neljapäevani kella 11-19. Tallinnas Narva maantee 5 asuvas Foorumi keskuses saab verd loovutada esmaspäeval ja reedel kella 9-16 ning teisipäevast neljapäevani kella 10-18.

Terviseameti kodulehel https://www.terviseamet.ee/et/uuskoroonaviirus on võimalik leida nii ametlikku informatsiooni koroonaviiruse kohta kui ka vajalikke juhtnööre. Täiendavat teavet jagame jooksvalt verekeskuse kodulehel https://verekeskus.ee  ja doonorite Facebooki lehel „Doonorid ja sõbrad“.