Mariken Ross

Regionaalhaigla arendab veritsushäirete kompetentsikeskust

06.02.2020

Regionaalhaigla hematoloogiakeskus pakub tänapäevast komplekskäsitlust veritsushäirega patsientide ravis. Esmakordselt Eestis on loodud veritsushäirega rasedate toetuseks erialadeülene töögrupp ja koostöömudel, kaasates lisaks Regionaalhaigla hematoloogiakeskuse spetsialistidele ka Tallinna Lastehaigla, Lääne-Tallinna Keskhaigla ja Tartu Ülikooli Kliinikumi geneetikakeskuse Tallinna filiaali. Keskus liigub Euroopa Hemofiilia võrgustiku (EUHANET) akrediteeringu suunas.

„Meil on hea meel, et saame koostöös pakkuda võimalikult ohutut ja tänapäevast komplekskäsitlust veritsushäiretega rasedatele ja sünnitajatele Tallinnas,“ ütles Regionaalhaigla hematoloogiakeskuse juhataja dr Mariken Ross ja lisas: „ Meie meeskond on ettevalmistusjärgus teinud väga head tööd.“ Veebruaris on planeeritud töögrupi täismahus kohtumine koos Lastehaigla, Lääne-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku ning TÜK geneetikakeskuse Tallinna filiaaliga. 

„Regionaalhaiglast on  meil lisaks hematoloogiakeskusele töögrupis ka taastusravi ja füsioteraapia, labor, ortopeedid,“ märkis dr Ross ja täiendas: „Vastavalt liigeskahjustusele saavad nüüd esmakordselt töögruppi kuuluma nii käekirurg, proteesitiim kui alajäseme ortopeed.“ Dr Rossi sõnul  on töögrupp koos radioloogidega välja töötamas ka uut ultraheli protokolli ning standardiseeritud patsiendi jälgimise juhiseid. Koostöös haigla laboratooriumiga  on kinnitatud veritsushäire diagnostiline algoritm ning eestikeelne standardiseeritud veritsusskoori küsimustik, mis samuti on Eestis on esmakordne.

“Teeme ka aktiivselt tööd selle nimel, et lähiaastatel saada EUHANET akrediteering, mis annab meile endile kui ka patsientidele kindluse, et tagame rahvusvaheliselt tunnustatud ravikorralduse meie hematoloogiakeskuses koostöös meie heade partneritega teistest haiglatest,” ütles dr Ross.