mustamae.jpg

Maailma tipponkoloogid arutavad Tallinnas seedetraktivähi uusimaid ravisuundi

31.10.2019

31. oktoobrist 2. novembrini koguneb Tallinnas Mustpeade majas üle saja tipponkoloogi Euroopa Vähiuuringute ja Ravi Organisatsioonist. Seedetraktivähile pühendatud rahvusvahelisel kohtumisel on fookuses kõige uuemad ja tõhusamad ravivõimalused ning teadustööd seedetraktikasvajate valdkonnas.

„Seedetraktist lähtunud vähkkasvajad on Eestis esinemissageduselt kolmandal kohal, põhjustades igal aastal enam kui 2000 inimese haigestumist ja paraku see arv on tõususuunaline. Eriliseks murekohaks Eestis on jätkuvalt suur haigestumus maovähki, mis viimastel aastatel küll näitab langustendentsi, ent siiski ületab kordades haigestumise võrreldes Skandinaavia maadega,” ütles Regionaalhaigla keemiaravikeskuse juhataja, onkoloog dr Anneli Elme ning lisas: „Osaledes Euroopa Vähiuuringute ja Ravi Organisatsiooni (EORTC) seedetraktivähi töögrupis ja raviuuringutes, on Eestil otsene ligipääs kõige uuematele ja tõhusamatele ravivõtetele.”

Töögrupi juhi, onkoloog prof Florian Lordicki sõnul on gastrointestinaalses onkoloogias murrangulised ajad. „Vähibioloogiasse on juurde tulnud palju uusi teadmisi, mis võimaldavad patsientide ravimisel kasutusele võtta uuenduslikke ja märksa paremaid ravivõimalusi. Tallinnas tulevadki arutlusele kõige uuemad ravisuunad,“ sõnas prof Lordick. Uurimisrühmal on suur hulk väljapaistvaid uuringutulemusi, mis on ravikäsitlust juba muutnud või lähiajal paljutõotavaid arenguid toomas. Hetkel on EORTC uuringutesse kaasatud enam kui 200 000 patsienti 30 riigist üle maailma. „Mõnel puhul on raviuuringutes osalemine vähihaige jaoks parim võimalus, kätkedes endas suurimat lootust,“ rõhutas dr Elme.

Tallinnas töötatakse esimese kahe päeva jooksul läbi kümneid teadusprojekte, kolmandal päeval esitavad maailma juhtivad onkoloogid nagu prof Eric Van Cutsem Belgiast, prof Florian Lordick ja prof Dirk Arnold Saksamaalt, prof Pia Österlund Soomest jt ettekandeid uusimatest avastustest seedetrakti ravis.  Tallinnasse toob töögrupi teadus- ja ravialane koostöö Regionaalhaiglaga, ürituse kohalik võõrustaja on Eesti Onkoteraapia Ühing.

Euroopa Vähiuuringute ja Ravi Organisatsiooni (EORTC) seedetrakti vähi töögrupp on Euroopa vanim ning suurim sõltumatu mittetulunduslik ekspertide uurimisrühm, kes kavandab, käivitab ning viib läbi teadusuuringuid vähktõve alal. Läbi innovaatiliste teadusuuringute täpsustatakse haiguse tekkepõhjuseid, otsitakse tervendavaid või elu pikendavaid raviviise ning meetodeid, mis parandaks väihaigete elukvaliteeti. Uuringusuunad hõlmavad kõiki vähipaikmeid ning ravimodaliteete – sh kirurgia, kiiritus- ja süsteemravi ning diagnostikameetodid.