dr Peep Talving

ATLS Euroopa Assotsiatsiooni ja Ameerika Kirurgide Liidu 15. regiooni aastakonverents Tallinnas

03.10.2019

4. ja 5. oktoobril 2019 toimub juba viieteistkümnes ATLS (Advanced Trauma Life Support Program for Doctors) Euroopa Assotsiatsiooni ja Ameerika Kirurgide Liidu ühine regiooni aastakonverents. Tänavu toimub konverents Tallinnas.

Üks konverentsi korraldajatest, Eesti ATLS koolituse juht ja Regionaalhaigla juhatuse liige-ülemarst prof Peep Talving peab sellise, tipptasemel kohtumise toimumist Tallinnas oluliseks sammuks traumakäsitluse arendamisel Eesti haiglates. „Meil on hea meel võõrustada Tallinnas nii kõrgetasemelist spetsialistide hulka. Oleme sel kohtumisel väga praktilise suunitlusega, arutame parimate teadustööde tulemuste üle ja käsitleme keerukaid traumajuhtumeid,“ lisas prof Talving.

Aastakonverentsi esimesel päeval kohtuvad omavahel nii programmi koordinaatorid, koolitajad kui juhatajad, antakse ATLS-ist ülevaade nii Euroopa kui ülemaailmsel tasandil, räägitakse traumaõppest Eestis, ATLS arengutest Euroopa ja Aafrika riikides. Teisel päeval tutvustatakse muuhulgas tõenduspõhist viieastmelise mudeli efektiivset kasutamist ja viite parimat 2018-2019 aasta trauma-alast teadustööd. Traumapaneelis arutatakse prof Peep Talvingu juhtimisel kahe erineva traumajuhtumi üle. Lisaks külastavad laupäeval, 5. oktoobril ca 70 konverentsil osalejat prof Talvingu juhtimisel Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonna intensiivravisaali ja erakorralise kompuutertomograafia piirkonda. Esmakordselt külastavad Eestit ka Ameerika Kirurgide Liidu Traumakomitee juht prof Eileen Bulger ja rahvusvahelise ATLS komitee juht prof Sharon Henry.

Täiendkoolitusprogramm ATLS on Ameerika Kirurgide Liidu Traumakomitee poolt välja töötatud ja akrediteeritud kursus arstidele, kes tegelevad traumahaigete raviga. Eestis käivitati programm aastal 2014 ja tänaseks on saanud ATLS koolituse 261 Eesti arsti. Suurepärane koostöö Regionaalhaigla, Eesti Kaitseakadeemia, Tartu Ülikooli ja Tartu Ülikooli Kliinikumi vahel on taganud laiapõhjalise ATLS koolituse nii eriarstidele kui residentidele Eestis. Lisaks Eestile on ATLS koolitused käivitunud tänaseks rohkem kui 60 riigis.

Konverentsi programmiga saab tutvuda: