Pildil dr Lilian Lääts ISfTeH tegevdirektori asetäitja Frederic Lievensiga

Regionaalhaigla liitus rahvusvahelise telemeditsiini ja e-tervise edenduse organisatsiooniga ISfTeH

25.09.2019

Regionaalhaigla liitus institutsionaalse liikmena rahvusvahelise telemeditsiini ja e-tervise organisatsiooniga ISfTeH. ISfTeH on rahvusvaheline organisatsioon telemeditsiini ja e-tervise edendamiseks, mille eesmärk on telemeditsiiini ja e-tervise teemasid edendada ning toetada globaalselt kaasates selleks oma valdkonna eksperte üle kogu maailma.

Regionaalhaigla kiirabikeskuse juhataja dr Arkadi Popov tõdeb: “Oleme kasutanud telemeditsiini kiirabi praktikas tänaseks juba 8 aastat ja selle aja jooksul täheldanud selle olulist positiivset mõju ägeda koronaarsündroomiga patsientide käsitlusele ning ravitulemustele. ” Regionaalhaigla juhatuse liige Terje Peetso lisab: “Lisaks kiirabikeskusele on kavas laiendada telemeditsiinilise arstliku konsultatsiooni teenust ka meie tütarhaiglatesse – Raplamaa, Läänemaa ja Hiiumaa Haiglasse, et sealsed meedikud saaksid konsulteerida keeruliste ravijuhtude korral Regionaalhaigla arstidega. Samuti annab see loodetavasti turvatunnet kohalikele elanikele, et vaatamata sellele, kas kohapeal on parajasti eriarst valves, on telesilla abil kvaliteetne arstiabi tagatud.”

Regionaalhaigla alustas 2011. aastal telemeditsiini lahenduste pakkumisega meie väikesaarte üksuses. Kihnus, Ruhnus ja Vormsil osutavad esmaabi väljaõppe saanud mittemeedikutest esmaabiandjad, keda toetab telesilla abil Regionaalhaiglas 24/7 valves olev arst. 2014. aastast rakendab Regionaalhaigla telemeditsiini lahendusi kõigi meie kiirabibrigaadide töös, olles sellega ainus Eestis. Telemeditsiini lahenduse kasutamine tähendab seda, et väljakutsel olev brigaad saab vajaduse korral ööpäev ringi konsulteerida Regionaalhaigla arstiga, kes näeb haiget ja tema tervisenäitajaid ekraanil (kardiomonitooring, EKG jne) ning tagab raskes seisundis nt südameinfarktiga patsiendi kiire vastuvõtu kardiointensiivravi osakonnas. 

Regionaalhaigla kiirabikeskuses on 12 kiirabibrigaadi, 2 reanimobiilibrigaadi ja 3 esmaabibrigaadi (väikesaartel). Kiirabikeskuses töötab kokku 213 inimest, kellest 120 on õed, 58 autojuhti-kiirabitehnikut, 17 arsti ja 15 väikesaarte erakorralise abi spetsialisti. 

Rohkem infot ISfTeH organisatsiooni kohta saab lugeda: https://www.isfteh.org/