Regionaalhaigla aitas laulu- ja tantsupeo välihaiglates ligi 600 abivajajat Foto: Aivar Pihelgas

Regionaalhaigla aitas laulu- ja tantsupeo välihaiglates ligi 600 abivajajat

08.07.2019

XXVII laulu- ja XX tantsupeol “Minu arm” osutas Regionaalhaigla arstiabi välihaiglates Tallinna Lauluväljakul ja Kalevi Keskstaadionil. Kokku abistati välihaiglates 599 väikest ja suurt laulu- ja tantsupeolist, erinevate traumadega pöördumisi oli 106, tantsupeol juhtus neist 89 ning välihaiglatest saadeti täiendavatele uuringutele Tallinna haiglatesse 28 inimest.

Kokku oli laulu- ja tantsupeol ametis 30 Regionaalhaigla meedikut, Kalevi staadioni välihaiglasse pöördus tantsupeo eelproovide ja kolme etenduse vältel kokku 391 abivajajat, Lauluväljakul oli olukord mõneti rahulikum - nelja päeva jooksul tehti välihaiglasse 208 pöördumist.

Regionaalhaigla erakorralise meditsiini keskuse juhataja, välihaiglas arstina töötanud dr Vassili Novak selgitab, et sarnaselt varasemale olid ka seekord peolistel põhiprobleemideks kõhu- ja peavalud ning suhteliselt palju oli seedehäiretega pöördumisi.  „Õnneks, traagilisi juhtumeid ei olnud, kuid esines ka päris tõsiseid tervisehäireid. Tänu sellele, et välihaiglad olid väga hästi komplekteeritud, said patsiendid piisavalt kiiret ja professionaalset arstiabi,“ rõõmustas dr Novak ja lisas: „See aasta oli veidi rahulikum, kui eelmine laulu- ja tantsupidu. Osaliselt oli see tingitud tõenäoliselt sellest, et ilm ei olnud liiga palav ega ka liiga vihmane või külm.“

Suure ja tänuväärse töö tegid laulu- ja tantsupeol ka vabatahtlikud esmaabiosutajad. Dr Novak kiidab igati koostööd nendega, kes staadionil ja lauluväljakul esmaabitelkides tööl olid ja esmaabikottidega ringi käisid. „Kui kellelgi hakkas paha, reageeriti väga kiiresti ning vajadusel toimetati patsient välihaiglasse. Laulu- ja tantsupeol meditsiiniabi organiseerimise eest tuleb kiita korraldajate meeskonna liiget - meditsiinijuhti Erik Vellerammi. Oli tunda, et aastatepikkune koostöö Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA-ga on kandnud vilja."

Regionaalhaigla juhatus tunnustab omalt poolt nii laulu- ja tantsupeo korraldajaid kui haigla erakorralise meditsiini keskuse töötajaid tänuväärse töö eest. „Meedikute tööd ei nähtud küll tantsudes ning ei kuuldud lauludes, kuid nende panus tagas iga laulu- ja tantsupeolise kui ka pealtvaataja turvalisuse. Kõik laulu- ja tantsupeol osalejate tervise eest hoolt kandnud on ära teeninud suure aplausi, tänu neile sujus niivõrd rahvarohke ja keeruline üritus suuremate tõrgeteta ning kõik abivajajad said õigeaegselt abi,“ ütles Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu.