Regionaalhaigla arstid aitasid Riias uuendusliku südameoperatsiooni läbi viia

Regionaalhaigla arstid aitasid Lätis uuendusliku südameoperatsiooni läbi viia

29.05.2019

Regionaalhaigla arstid aitasid Läti kolleegidel Riias, Pauls Stradiņši nimelise Ülikooli Kliinikus esmakordselt läbi viia südame aordikaare lõikuse uudsel meetodil nn hübriidproteesiga.


Regionaalhaigla kardiokirurg Günter Taal ja anestesioloog Kristjan Kalling  teostasid koos prof. Peteris Stradinsi ja dr Janis Volkolavkovsiga nn hübriidproteesiga aordikaare lõikuse, sellisel meetodil aordikaare lõikus toimus Lätis esmakordselt. „Operatsiooni tegemiseks on vaja patsient kehavälise vereringega sügavasse hüpotermiasse viia, et saaks teha vereringe seiskuse, aordikaare eemaldada ning proteesiga asendada. Protseduuri õnnestumine eeldab väga head meeskonnatööd, eelkõige anestesioloogidega, kes vastutavad tavapärasest keerulisema kehavälise vereringe eest, kus tuleb erinevate pumpade, mahtude ja temperatuuridega haige elundeid n.ö. elus hoida,“ selgitas dr Taal. Patsient oli 60-eluaastates meesterahvas, kellel oli diagnoositud aordi dissekatsioon ja aneurüsm ehk veresoone laienemine. Operatsioon läks plaanipäraselt ja patsient sai kolmandal postoperatiivsel päeval intensiivravist üldosakonda ning tänaseks on ta kodus. Aordi dissektsioon on ägeda eluohtliku iseloomuga seisund, mille puhul verevool rebestab aordi seina sisekihi ja tungib seinakihtide vahele, neid üksteise küljest eraldades.


"Kuna  Läti kolleegidel oli plaan sellist lõikust tegema hakata, siis käisid prof. Peteris Stradins ja dr. Janis Volkolavkovs aasta tagasi Regionaalhaiglas operatsiooni vaatamas," rääkis dr Taal koostöö algusest. Dr Taal on koostöös veresoontekirurg Tiit Kivistikuga Regionaalhaiglas läbi viinud üheksa samal meetodil lõikust nn hübriidproteesiga (Thoraflex). Sellise proteesi eeliseks on võimalus kohe või tulevikus paigaldada endovaskulaarselt järgmine veresoone protees ning aordi dissektsiooni ehk kihistumise puhul surub stentprotees alanevas aordis veresoone kihid omavahel kokku, vanem meetod (Elephant Trunc) seda ei võimalda. Tulevikus on plaanis ka Leedu kolleege sama protseduuri juurutamisel aidata.