Eesti välihaigla õppusel Modex 2015

Seitsme riigi meedikud harjutavad Saaremaal katastroofiohvrite abistamist

08.04.2019

Saaremaal algab neljapäeval Terviseameti ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla koostöös korraldatav kolmepäevane ja ligi 300 osalejaga meditsiiniõppus Modex19, mille käigus harjutavad Eesti ja kuue välisriigi vabatahtlikud meedikud suurõnnetuses vigastatud elanike aitamist.

Õppusel osalejad harjutavad nii katastroofipiirkonda saabumist, koostööd vastuvõtva riigiga kui erineva kategooria kannatanute käitlemist ja abistamist. Välihaiglaga meditsiinirühmad on õppusele saatnud nii Austria kui Rumeenia, Eesti koos Saksamaa, Türgi, Ühendkuningriigi ja Itaaliaga harjutavad tegutsemist ühise meditsiinirühmana välihaigla koosseisus. Samuti võtavad õppusest osa Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Kuressaare haigla, Tallinna kiirabi, päästeamet, politsei- ja piirivalveamet, häirekeskus ning Saaremaa vallavalitsus.

Õppuse peakorraldaja terviseameti peadirektor Merike Jürilo sõnul on terviseameti üks ülesanne koordineerida õppusel osaleva kolme välihaigla tööd ning harjutada seeläbi meditsiinilise ressursi tõhusaimat kasutamist keerulistes oludes. „Testime õppusel ka meie enda meditsiinirühma oskusi ja varustust, sest üks rahvusvaheline välihaigla komplekteeritakse osaliselt Eesti meeskonna liikmete ja vahenditega.“

Eesti päästemeeskonna meditsiinirühma juht Raido Paasma sõnade kohaselt aitavad nii rahvusvahelised õppused kui rahvusvahelistel missioonidel osalemine tugevdada tervishoiutöötajate katastroofimeditsiini teadmisi ja oskusi. „Tänu sellele areneb ka meie tervishoiu kui süsteemi võimekus kriisidele reageerida.“

Modex19 stsenaariumi kohaselt põhjustab piirkonnas katastroofi lähistele kukkunud meteoriidi põhjustatud hiidlaine.

Eesti meditsiinirühm tegutseb alates 2015. aastast ning selle koosseisu kuulub enam kui 100 vabatahtlikku tervishoiutöötajat. Vajadusel komplekteeritava välihaigla käsutuses on EMO-, anesteesia-intensiiv-, kirurgia- ja üldmoodulid. Välihaigla on võimeline tagama iseseisva ööpäevaringse toimimise kahes vahetuses. Eesti meditsiinirühma lähiaja eesmärk on saavutada rahvusvahelisele nõuetele vastav kirurgiavõimekusega kõrgema etapi meditsiinimooduli tase ning kuuluda võrdväärsena Euroopa Liidu tipptasemel meditsiinirühmade koosseisu. Alates 2015. aastast on Eesti päästemeeskonna meditsiinirühma võimekuse ja valmiduse hoidmist korraldanud terviseamet koostöös Põhja-Eesti regionaalhaiglaga. Meditsiinirühma esmane eesmärk on osutada vajadusel katastroofipiirkondades rahvusvahelist abi.

Saarlaste jaoks võib õppus kaasa tuua ajutised liikluspiirangud ning kiirabiautode tavapärasest tihedama liiklemise.

Modex19 raames peetakse sel aastal õppusi Ühendkuningriigis, Taanis, Eestis, Bulgaaris ja Itaalias.