Dr Toomas Marandi

Regionaalhaigla ühines rahvusvahelise teadusvõrgustikuga

06.01.2019

Põhja-Eesti Regionaalhaigla sõlmis lepingu Clinerioni PRS platvormi kasutamiseks ja ühines nii rahvusvahelise võrgustikuga, mis võimaldab efektiivsemat koostööd teadus- ja arendustegevuses. Clinerioni võrgustikus osalemine võimaldab Regionaalhaigla klinitsistidel osaleda senisest enam ka varajase faasi kliiniliste ravimiuuringute läbiviimisel.

“Loodan, et koostöö Clinerioniga toob meie patsientidele parema ligipääsu uutele ravimeetoditele ja annab kolleegidele võimaluse osaleda suuremas hulgas uuringutes, sh ka varajase faasi uuringutes, kui see siiani võimalik oli,” ütles Regionaalhaigla kliiniline farmakoloog ja kardioloog-vanemarst dr Toomas Marandi ning lisas: “Clinerioni võrgustikus osalemine annab meile ligipääsu paljudesse laiapõhjalistesse uuringuprojektidesse ja tõstab meie haigla rahvusvahelist nähtavust.” 

Clinerioni võrgustik katab Euroopa, Aasia, Lõuna- ja Põhja-Ameerika haiglaid, andes kliinilisteks uuringuteks ligipääsu umbes 150 miljonile patsiendile. Clinerioni PRS lahenduse abil saab teha päringuid patsientide terviseandmetes ja võimaldab otsida ja valida konkreetseks uuringuks sobivaid patsiente. PRS kasutab anonümiseeritud andmeid, konkreetne projekt lepitakse esmase päringu tulemuste alusel kokku juba konkreetsete keskustega, haigete isikuandmeid haiglavälised partnerid ei näe.

“Clinerioni võrgustik laieneb kiirelt. Meil on hea meel laiendada koostööd Eestis,” ütles Clinerioni tegevjuht Ulf Claesson, märkides: “Põhja-Eesti Regionaalhaigla on eriti teretulnud partner meie võrgustikku tänu oma suurepärastele kliinilistele võimalustele ja kõrgele digitaliseerituse tasemele.”

Regionaalhaiglal on juhtiv kogemus kliinilistes ravimiuuringutes Eestis, kus nt Heade Kliiniliste Tavade ja kliiniliste uuringute metoodika alaseid täiendõppeprogramme on juba aastaid pakutud erinevatele sihtrühmadele - arstidele, apteekritele, õdedele ja uuringu koordinaatoritele. Regionaalhaiglas alustati esmakordselt Eestis spetsiaalseid õdedele mõeldud kursusi ja täiendkursusi kogenud uurijatele.

Regionaalhaiglas toimub umbes 85 kliinilist ravimiuuringut aastas, neist 25 alustati 2018. aastal. Võimekust on aga palju enamaks. Clinerioni PRS platvormiga liitumisel avanevad uued võimalused osaleda ülemaailmsetes kliinilistes uuringutes, mida viivad läbi Clinerioni koostööpartnerid - ravimiarendusega tegelevad firmad ja akadeemilised teadusasutused.