Sten Saar

Regionaalhaigla arstide abstrakt võitis parima välismaise uuringu auhinna

15.10.2018

Selle aasta 28. september oli Eesti kirurgiale ajalooline hetk, kui maailma kõrgetasemelisemal trauma-ja erakorralise kirurgia kongressil San Diegos USA-s (77th Annual Meeting of The American Association for the Surgery of Trauma) oli poodiumettekandena presenteerimisel Regionaalhaigla erakorralise kirurgia keskuses läbiviidud uurimistöö (Twenty-four hour vs. Extended Antibiotic Administration After Surgery in Complicated Appendicitis: a Randomized Controlled Trial) tulemused. Suure tunnustusena võitis uurimistöö parima rahvusvahelise teadustöö lühikokkuvõtte (abstract) auhinna. 

Antud uurimistöö peamiseks eesmärgiks oli võrrelda raskema ussripiku põletiku vormi (gangrenoosne, perforeerunud) esinemise korral 24 tunnist operatsioonijärgset antibiootikumravi pikema kestvusega antibiootikumraviga. Tulemused näitasid, et 24 tunni kestvusega antibiootikumravi oli samaväärsete tulemustega võrreldes pikema antibiootikumraviga, kuid patsientide haiglasoleku aeg vähenes oluliselt, mis on mugavam nii patsiendile kui haiglale ning vähendab tervishoiu kulusid. Lisaks on lootust, et lühem antibiootikumravi vähendab resistentsete bakteritüvede teket, mis on praegu maailmas väga tõsine probleem. Sellist teadustööd polnud varem keegi maailmas teinud.

Käesolev uuring võeti vastu publitseerimiseks täismahus artiklina ajakirja Journal of Trauma and Acute Care Surgery, mis on üks maailma tippajakirju kirurgia valdkonnas ning teenäitaja trauma-ja erakorralise kirurgia valdkonnas.

Uurimistöö ettekandja ning esimene autor oli arst-resident Sten Saar ja uurimistöö peajuhendaja prof Peep Talving, kes oli ka “International Trauma Care" stendiettekannete moderaator ning tegi ettekande sessioonil “Did You Think You Had Seen It All?” ühest raskest traumajuhust, mida käsitleti Regionaalhaiglas.

Suured tänud peajuhendalajale prof Peep Talvingule ja kõigile kaasautoritele. Tegemist on ajaloolise saavutusega akadeemilises ja teaduslikus mõttes Eesti kirurgiale. See näitab, et ka väikesest riigist nagu Eesti on võimalik teha tipptasemel kliinilist teadustööd ning loodetavasti motiveerib see edaspidi paljusid teisi kirurge, residente ja üliõpilasi.

Dr Sten Saar
arst-resident, üldkirurgia
doktorant