Kursusel osalejad

Peep Talving tõi Eestisse rahvusvahelise traumakirurgia ja -anesteesia koolituse

24.11.2017

Põhja-Eesti regionaalhaigla erakorralise kirurgia keskuse juhataja ning Tartu ülikooli kirurgiliste haiguste professor Peep Talving tõi regionaalhaiglate ja Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste traumakoolituse meeskonnaga esmakordselt Eestisse ühendatud traumakirurgia- ja traumaanestesioloogia koolituse Definitive Surgical Trauma Care & Definitive Anesthetic Trauma Care (DSTC® & DATC®). Kursus õpetas Eesti kirurgidele ja anestesioloogidele nii teoreetilist kui ka praktilist meeskondlikku traumakäsitlust. Kolmepäevane kursus toimus 20.-22. novembrini Tartus kaitseväe ühendatud õppeasutuses ning seal osales 24 Eesti kirurgi ja anestesioloogi, regionaalhaiglast oli osavõtjaid 12.

Kursuse eestvedaja ning kogenud traumakirurgi dr Talvingu sõnul on traumakäsitlus pidevas muutumises ja kriitilised olukorrad traumahaigete ravis nõuavad spetsiifilisi teadmisi, lisades: ”Laialt levinud ATLSÒ baaskoolitus tagab traumajärgse kuldse tunni sees standardiseeritud ravivõimekused paljudele erialadele. DSTC® ja DATC® ühendkursus on aga kõrgeima taseme koolitus anestesioloogidele ja kirurgiliste erialade arstidele strateegiliseks mõtlemiseks ning kriitiliste ja tõenduspõhiste otsuste tegemiseks raskelt vigastatud patsientide käsitlemisel.”

Kursus annab teoreetilisi ja praktilisi oskusi käsitlemaks elutähtsate organite vigastusi ja füsioloogilisi nihkeid. DSTC® ja DATC® on 3-päevane kursus, mis koosneb loengutest, multidistsiplinaarsetest juhuesitlustest, elavatest aruteludest ja praktikumidest. Kursuse käigus töötavad anestesioloogid ja kirurgid ühtse trauma meeskonnana. Kursus hakkab Eestis toimuma kord aastas.

Kursuse toimumist toetasid Põhja-Eesti regionaalhaigla, Tartu ülikooli kliinikum, kaitseväe ühendatud õppeasutused, Tartu ülikool, AB Medical Group, AS Semetron ja Eesti Kirurgide Assotsiatsioon.