Kytner.jpg

Regionaalhaigla Grand Lady 2017 on dr Riina Kütner

10.11.2017

Reedel, 10. novembri pidulikul vastuvõtul annab Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu üle tiitli Regionaalhaigla Grand Lady 2017, kelleks tänavu on tuntud ja tunnustatud onkoloog dr Riina Kütner.

Dr Riina Kütner on rinnavähi ravis töötanud üle 32 aasta.  Tema aastatepikkust pühendunud tööd on lisaks patsientidele ja kolleegidele tunnustanud ka president, omistades talle 2013. aastal Eesti  Punase Risti teenetemärgi. Kolleegid iseloomustavad dr Kütnerit kui äärmiselt sooja, tohutu töövõimega ja hoolivat inimest. „Onkoloogid on parandamatud optimistid,“ ütles dr Riina Kütner ise ja lisas: „Vähipatsiendid püüavad iga lootuskiirt, samas soovivad arstid jääda objektiivseks. Asjatuid lubadusi me ei anna, kuid põhjust oma töö üle heameelt tunda on küllaga. Minu ametis on kõige parem see, et saan anda patsiendile lootust, abi ja tervist. Vähiravis tuleb kogu aeg uusi võimalusi, tuleb end kursis hoida ja õppida. Mu töö on kui elukestev õpe.”

Vähihaigestumine on kahjuks kasvamas kogu maailmas ja ka Eestis. WHO prognoosib järgneval kahel kümnendil 70% uute kasvajajuhtude arvu kasvu. Hea uudis on õnneks see, et mitme vähipaikme ravivõimalused on muutunud tuleviku väljavaates paremaks kui iial varem. Teine hea uudis on, et ka Eesti vähihaigete elulemus on tõusuteel. Seejuures on asjakohane, et Regionaalhaigla suurima tunnustuse sai sel aastal just dr Riina Kütner kui suurepärane onkoloog ja naiste terviseteadlikkuse edendaja. Juhatuse esimees Agris Peedu: „Riina Kütneri panus ja haare on olnud ulatuslik ja Regionaalhaigla loodab, et seda entusiasmi jätkub veel paljudeks aastateks.“

Dr Riina Kütner on ravinud tuhandeid naisi, ta on multidistsiplinaarsete konsiiliumide idee algataja, juhib Regionaalhaigla rinnanäärme kasvajate töörühma, mis on registreeritud ülemaailmses võrgustikus Breast Centres Network, ta on 5aastase rinnavähi andmebaasi ellukutsuja ning Regionaalhaigla rinnakabineti töö usin toetaja. Riina Kütner on osalenud erinevates ravimuuringutes, põhiliselt kaugele arenenud rinnavähi uuemate keemiaravi preparaatide, aga ka hormoonravimite raviefekti ja kõrvaltoimete täpsustamiseks. Valdkonna tipptegijana on ta lisaks ravitööle väga aktiivselt tegelenud ennetustööga.
„Olen püüdnud teavitada nii elanikkonda kui ka kolleege rinnavähi varase avastamise olulisusest ning uute ravimite toimemehhanismidest ja võimalikest kõrvaltoimetest ning vastanud portaalis rinnavahk.ee patsientide küsimustele. Hea koostöö on mul 25-aastase Eesti Vähiliiduga,“ ütles dr Kütner. Seetõttu rõõmustab Riina Kütnerit väga hiljutine Haigekassa otsus, et vähi ennetamise parandamiseks on järgmisest aastast sõeluuringule kutsutud 50-69-aastased naised, seni on rinnavähi varase avastamise uuringule kutsutud naised vanuses 50-62.

Lisaks arstitööle teeb tegusale tohtrile rõõmu tema perekond, ta on usin kontserdi- ja teatrikülastaja. Arstide perest põlvnev dr Riina Kütner lisas uhkusega: „Mul on kolm toredat poega, kellest Sander töötab Regionaalhaiglas üldkirurgina, Jürgen on lastepsühhiaatria viimase aasta resident ning pesamuna Kristen töötab projektijuhina haigla IT-teenistuses. Vanaemana tunnen rõõmu oma kahest vahvast lapselapsest Piiast ja Lennartist.“

Alates 2003. aastast tunnustab Põhja-Eesti Regionaalhaigla igal aastal ühte arsti silmapaistva tegevuse ning suurte teenete eest oma eriala arendamisel tiitliga Grand Man/ Grand Lady. Dr Riina Kütner on arvult 15 Grand. Eelnevatel aastatel on selle tiitli saanud dr Toomas-Andres Sulling (2003), dr Siiri-Mai Hanstein (2004), dr Enn Jõeste (2005), dr Ants Vaar (2006), dr Helle Mägi (2007), dr Aime Kangur (2008), dr Sirje Siim (2009), dr Agu Lipping (2010), dr Eldur Annus (2011), dr Andres Ellamaa (2012), dr Kalle Põder (2013), dr Jaan Tepp (2014), dr Ants Kass (2015) ja dr Viktor Sergejev (2016).